«Vorige bericht

Vrijlating 70 politiek gevangenen Huis van Bewaring te ‘s-Hertogenbosch

Deel dit bericht op

Oproep! Wie kan ons helpen aan aanvullende informatie?

In de tweede helft van januari zullen wij in (dag-)bladen en via locale media aandacht vragen voor een gebeurtenis die plaatsvond op 19 september 1944 en die in het dagboek als volgt wordt beschreven :

“Vanmorgen werd paps in alle vroegte bij de overburen geroepen. De directeur van de gevangenis zou rond 11 uur met heel veel moed een stel, ca. 70 politieke gevangenen, de vrijheid geven. Nou je begrijpt, alhoewel het in stilte moest gebeuren, dat alle deuren wagenwijd openstonden en er zelfs mensen teleurgesteld moesten worden om zo iemand onderdak te geven.

Ook wij waren natuurlijk van de partij. Tegen half 1 kwam onze gevangene binnen. Een voor een werden ze op het voor hun bestemde adres afgeleverd. Het is een aardige jongen, student, een dappere ondergrondse werker.”

Kunt u ons helpen aan aanvullende informatie?

Hieruit leiden wij af dat er in de buurt rond het Huis van Bewaring aan de Sint Jorisstraat in ’s-Hertogenbosch diverse families een van deze personen voor korte of langere tijd onderdak hebben geboden. Onderzoek in diverse archieven om meer te weten te komen over deze gebeurtenis heeft tot op heden niets opgeleverd. Ook in boeken over de Tweede Wereldoorlog in ’s-Hertogenbosch is voor zover wij weten nog nooit aandacht besteed aan deze gebeurtenis.

Wanneer u ons informatie kunt verstrekken over bovenstaande gebeurtenis, een vriendelijk verzoek om een bericht te sturen via het contact-formulier op deze site. Wij stellen uw reactie zeer op prijs.

Deel dit bericht op
«Vorige bericht

© bosch-oorlogsdagboek.nl | Alle rechten voorbehouden