“Wie een goeie band wil kopen moet maar gauw naar Reijnen lopen”

Deel dit bericht op

Op 19 januari 2019 hebben wij een bezoek gebracht aan het pand aan Achter de Boogaard, waar de fabriek (Cover- en Vulcaniseerbedrijf ‘Brabantia’) van de vader van Bets was gevestigd. In de fabriek werden reparaties aan banden uitgevoerd en zo nodig van een nieuw loopvlak voorzien.
Onder de fabriek bevindt zich nog altijd de kelder die tijdens de oorlog regelmatig dienst deed als schuilkelder. En niet alleen tegen het einde van de oorlog. Ook bij het begin van de oorlog, getuige dit fragment uit het dagboek op 4 juni 1940.

“Opeens, ’t was 3 uur in de nacht, staat Papa aan ons bed te roepen: “Agnes, Bets er uit! Jas aan en de schuilkelder in! Er zijn vliegtuigen die lichtkogels uitgooien!”. […….]
Ik vlieg de plaats over, die hel verlicht is door de lichtkogels terwijl ’n geronk van vliegtuigen boven me zweeft. Ik sidder! Vlieg de trap af naar onze privé schuilkelder! (onder de fabrieken die Papa nu voor deze tijd nog eens extra heeft laten stutten!) Daar zitten we nu! Buiten beginnen de sirenes te loeien! We zitten op kisten met ’n ingepakt koffer, dat voor de zekerheid hier al drie dagen huist, voor ons. Twee kaarsen branden er. We bidden voor de spoedige vrede en dat alles nu goed af zal lopen.”

Bets was vanaf de heropening in september 1940 werkzaam als kantoorbediende in de zaak van haar vader. Het kantoor bevond zich in een kamer van het woonhuis aan de Vughterdijk 5, met een aparte ingang naar het kantoor via Achter de Boogaard. Deze deur is later dichtgemetseld.

De verrassing was groot toen bleek dat op de achterzijde van de dikke deur die de schuilkelder afsloot nog een verwijzing stond naar de eerder genoemde zaak.

Deel dit bericht op

© bosch-oorlogsdagboek.nl | Alle rechten voorbehouden