Vakantie in tijden van oorlog?

Deel dit bericht op

Bets maakt zich verdienstelijk met het nodige vrijwilligerswerk voor de parochie, zoals bijvoorbeeld in de zomer van 1943 het organiseren van het toneelstuk Roodkapje. Een fragment uit die periode dat aanleiding vormt voor een nadere toelichting is onderstaande.

Woensdagavond, na de verdeling, zijn we twee aan twee nog ’n paar moeders af geweest waarvan de dochters niet verschenen waren. Trees en ik deden hier groot nieuws op en wel dat er veel kinderen opgeschreven waren voor ’n paar maanden vacantie in Duitsland. Zou je ze niet?

Nadat het nationaalsocialisme in Duitsland begin dertiger jaren aan de nacht was gekomen, moesten daar eerst alle oude organisaties of uitgeschakeld of gelijkgeschakeld worden onder nazileiding. In Duitsland was de sociale hulpverlening weggehaald bij alle verschillende organisaties en de Nationalsocialistische Volkswohlfahrt (NSV) was de overkoepelende organisatie geworden om behoeftigen te kunnen helpen.  Seyss-Inquart wilde ook zoiets in Nederland hebben, waarbij de tot dan toe fungerende kerkelijke en  particuliere organisaties uitgeschakeld dienden te worden.

Bron: David Barnouw,  Oorlog en bezetting, Nederland in 1940-1945

In Nederland opereerde de NSV onder de naam van de Nederlandse Volksdienst. Ook in ’s-Hertogenbosch was er dus sprake van een streven naar nationaalsocialisme, waarbij bijvoorbeeld vakanties in Duitsland werden georganiseerd onder het mom van ‘maatschappelijk hulpbetoon’.

Deel dit bericht op

© bosch-oorlogsdagboek.nl | Alle rechten voorbehouden